Hubungi Kami : +603 55237736
Alamat Kami :

No 20A Jalan Badminton 13/29 Tadisma Business Park, Seksyen 13 40100 Shah Alam Selangor

Isnin - Jumaat ( 9 AM - 5 PM )

Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) atau Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

APAKAH ITU MRTA/MRTT?

Ia adalah polisi insurans yang menyediakan perlindungan kewangan bagi peminjam pinjaman perumahan dan keluarga mereka. Secara khusus, ia membantu menjelaskan jumlah baki pinjaman sekiranya berlaku kematian atau kehilangan upaya peminjam.

*Nota:-
MRTA – konvensional
MRTT – patuh Syariah

 

MENGAPA ANDA MEMERLUKANNYA?

Ia adalah insurans hayat bagi pinjaman perumahan  yang mana merupakan sebuah mekanisme perlindungan untuk semua orang dengan gadai janji, dan terutamanya untuk isi rumah dengan pencari nafkah tunggal.

Secara umumnya, sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya peminjam pinjaman perumahan (dengan ketara jika dia adalah punca rezeki utama), masalah terbesar yang dihadapi oleh ahli keluarga yang masih hidup adalah kemampuan mereka untuk membayar pinjaman yang belum dijelaskan. Dalam banyak keadaan, ahli-ahli keluarga yang masih hidup walaupun mungkin perlu menjual harta pada harga yang kurang kompetitif hanya untuk membayar jumlah yang tertunggak.

Dengan mendaftar untuk insurans ini, ahli-ahli keluarga yang masih hidup tidak akan ditinggalkan dengan beban seperti itu kerana ia meliputi sebahagian atau semua bahagian yang tidak berbayar bagi pinjaman perumahan.